Pielen, adoptie en veranderen

pielen

Pielen, ken je dat woord (nog)?

Rommelen, klooien, knutselen, friemelen en frutselen. Iets doen en niet kunnen inschatten hoeveel tijd je kwijt zal zijn. Geduldwerkje en tijd nemen. Veel mensen zullen dit als een luxe ervaren.

Adoptie

Ik zie dat Amsterdam wordt overspoelt door het Engelstalige. Bijna letterlijk. Er zijn inmiddels zaken waarin je niet meer in het Nederlands kunt bestellen. Change. Jammer dat dit ten koste gaat van het in leven houden van typische Nederlandse woorden zoals kwarren en pielen. Pielen zal ik in leven houden.

Veranderen

Mijn vak is veranderen. Veranderen is soms pielen, zoeken wat werkt. Voorzichtig iets veranderen en dan kijken hoe wordt gereageerd. 3e orde pielen. Boonstra:. “bruikbaar in situaties waarin problemen nog niet helder zijn, waarin er meerdere perspectieven bestaan op problemen en oplossingen en waarin de koers van de verandering nog niet geheel duidelijk is. Negatieve feedback zorgt voor een herstel van evenwicht; positieve feedback versterkt ontwikkelingen waardoor instabiliteit ontstaat met onvoorspelbare uitkomsten, hetgeen een voortdurende bron van vernieuwing betekent.”  Samen op weg naar een onbekende toekomst, een interactief proces. Geduldwerkje. Pielen.

Delen

Doe jij nog van die geduldwerkjes? Lekker pielen? Deel je piel ervaringen.

Ik ben benieuwd.