De tijd terugdraaien. Is dat slim?

Je hebt subtiele weerstand herkend en je hebt besloten om op het moment niet in te grijpen. De omstandigheden waren niet goed, de randvoorwaarden niet goed ingevuld.

Een optie is om er op later moment er op terug te komen.  Is dat wel mogelijk?

De tijd terugdraaien

Hoe eerder je kan ingrijpen des te beter het is. Meteen na de vergadering of bijeenkomst geeft de ingreep de meeste kans op slagen.

Het gaat om subtiele weerstand, klein, onderhuids. De eerste stap is om de weerstand die hebt je gehoord en/of hebt gezien te benoemen. Je stapt even terug in de tijd, je probeert de tijd terug te draaien. Op dit punt ben je kwestbaar. Je doet een beroep op het geheugen van de ander. Het geheugen is, blijkt uit vele onderzoeken, is onbetrouwbaar. Ook kan de ander de situatie op een hele andere manier hebben beleefd of niet bewust zijn van de weerstand.

Er is nog een andere rede waarom je in dit geval kwetsbaar bent: de ander heeft subtiele weerstand vertoond, dus blijkbaar is er iets dat maakt dat het subtiel moet gebeuren. De kans is aanwezig/groot dat de ander geen behoefte heeft om met jou over de weerstand te praten.

Keiharde ontkenning

Al de bovenstaande redenen maakt dat de ander heel makkelijk de subtiele weerstand keihard, al dan niet moedwillig, kan ontkennen. ‘Nee, dat heb ik helemaal niet gezegd’ ‘Nee, dat heb je niet goed verstaan, heb ik echt niet gezegd’,’ Nee hoor, begrijp echt niet waar je het over hebt’, ‘He, hoe kom je daar bij?’, ‘Dat kan ik me niet herinneren’ of meer in management taal ‘Nee, deze situatie is niet herkenbaar voor me’. Tja, daar sta je dan.

Zeker weten

Om met terugwerkende kracht alsnog effectief in te kunnen grijpen moet je er zeker van zijn dat de ander het subtiele weerstands signaal niet kan ontkennen.

Voorbereid zijn

Als je niet zeker bent, wat kun je dan nog doen? Je kunt de tijd niet terug draaien. Wat wel een mogelijk is om voor een volgende keer goed voorbereid te zijn. Zorgen dat alle randvoorwaardes zijn ingevuld zodat je op het moment kan ingrijpen.

Ingrijpen, hoe dan?

Dat wordt het onderwerp van mijn volgende blog.

of als je meteen aan de slag wil gaan neem dan contact op, 06 452 492 85 of Norbert@Change-Experts.nl